Konsultroll

Digital projektledare

Vad betyder digital? Vad innebär det att något är digitalt?

Om du sitter och klurar på att rekrytera en digital projektledare men är osäker kan det vara bra att först reda ut vad ordet digital har för betydelse.

Det är svårt att definiera innebörden av något som är digitalt eftersom att själva digitaliseringen är abstrakt. Det är lite samma sak med internet. Internet är något som vi tar för givet och är i stor utsträckning en del av vår vardag idag, men om ni var tvungna att förklara för er mormor eller morfar på ett konkret sätt vad internet är, hade ni kunnat göra det?

Nya användningsområden tillkommer ständigt som ett resultat av digital utveckling och ni hittar flera saker runt om i vårt samhälle som idag digitaliserats från det analoga. Men vad betyder digital? Utifrån projektledarens perspektiv kan man säga att allt som levereras i online-form, pixlar eller data är exempel på digitala leveranser. Således arbetar man med digital utveckling inom stötvisa digitala projekt. Inom digitala projekt används internet och webbaserade verktyg för att kunna leverera allt från hemsidor till appar, spel, e-handel, videos, social media kampanjer samt SEO.

Varför är det viktigt att anlita en digital projektledare?

Tack vare digitaliseringen har det blivit enklare att synas som företagare och att mäta ROI eftersom att det finns mängder med data att tillgå. Det finns stor potential för tillväxt om ni arbetar med data på rätt sätt.

De flesta är idag redan medvetna om det här men en utmaning som kvarstår är att det är många som inte förstår sig på vad som är relevant att mäta. Enligt en studie av McKinsey finns det mängder med företag som har investerat tungt i teknologi men som inte lyckats dra nytta av dess värde. Det beror på att företagen inte har anpassat sin organisation efter sina nya digitala verktyg och har således inte rätt kompetens in-house som krävs.

Det råder således stor kunskapsbrist inom området och därmed kan det vara en god idé att anlita en digital projektledare som kan hjälpa er att lyckas arbeta digitalt på ett smart sätt.

Vad gör en digital projektledare?

En digital projektledare kan arbeta inom flera områden. I ett fall skulle det kunna vara att driva igenom digitala marknadsföringsaktiviteter. I det fallet behöver först en digital strategi utformas. Utifrån ert företags behov hjälper en digital projektledare inom marknadsföring er med val av plattform, e.g. hemsida eller app, och i vilka kanaler, exempelvis Linkedin, mailutskick eller annonsering, som är lämpligast att använda. Det beror på vilken bransch ni befinner er i och vilken målgrupp ni vill nå.

Därefter kommer den digitala projektledaren att hjälpa er med att upprätta relevanta KPIer för ert företag och hjälpa er att mäta data. Genom att mäta er digitala närvaro blir det enklare för er att ta datadrivna beslut kring vilka kanaler ni skall fokusera på. Vilka kanaler som bör satsas på är generellt de som bidrar med högst konverteringsgrad (antal kunder / totalt antal besökare).

Vill ni veta mer i detalj vad en digital projektledare inom marknadsföring kan göra för just er verksamhet, tveka inte att kontakta oss.

Intresserad av att komma i kontakt med oss?

[recaptcha]

Agrowth grundades 2015 med syftet att driva tillväxt för B2B-företag med hjälp av digital marknadsföring. Samtidigt strävar Agrowth efter att skapa en plattform för morgondagens entreprenörer och ledare.